Her kom de, karene som hadde en hemmelig plan. I fallskjerm kom de og Ryfylke var destinasjonen. Og skjulestedet, det var Ulvahytta.

 

 

Ulvaskogen8

 

 

Osprey group var navnet gruppen gikk under. Alf Espedal, Torgeir Hetland og telegrafist Knut Kjerland, kom i fallskjerm fra England. Og deres oppdrag var å organisere sabotasjeceller i distriktet.

Jeg vet disse få tingene om denne historien, men vet ikke hvordan det faktisk var å bli sluppet i fallskjerm i nattens mørke, for senere å ta seg frem til hytta i Ulvaskogen, i et bratt og krevende terreng. Jeg vet ikke hvor lenge de holdt til der, eller hvordan de fikk tak proviant? Om de fikk det bragt til hytta av andre støttespillere, om de måtte ut og hente i bygda, eller om de måtte leve på det naturen hadde å by på. Jeg vet ikke hvor mye de fryktet å bli oppdaget, hvor nære eller ikke nære på, det var. Og jeg vet ikke hvordan deres oppdrag ble utført. Fikk de organisert sabotasjecellene? Om så, hva gjorde medlemmene av de andre cellene og hvor holdt de til? Ja, hva skjedde her i Ryfylke under krigen, egentlig? Noe har vi svar på, mens andre ting… vil vi trolig aldri få vite.

I dag er turen opp til hytta en fin tur. Bratt og krevende, men likevel en fin tur. Og kanskje er det flere som lurer på hvordan det var for disse karene å komme hit opp, den gang da…?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende